Полезни и безполезни покупки за бебетоНай-полезните и най-безполезните бебешки покупки
 
Посрещането на новия член на семейството, както и първите няколко години, винаги е свързано със закупуването на редица неща. Някои от тях скъпи, други – не чак толкова, но за сметка на това – многогобройни. Пазарът прелива от джаджи, създадени с цел да улеснят родителското ежедневие. Някои от тях са страхотни находки, но в стремежа да купим най-доброто за нашите мънички създания, често попадаме в капана и на закупените безполезни вещи. След две деца с голяма разлика, реших да публкувам това, което наистина ни улесни и това, което можехме спокойно да спестим.
 
Започвам с полезните:
 • Електрическа люлка – въпреки че си поръчахме спокойно бебе, някой криво ни разбра и първите месеци бяха съпроводени с часове рев, люшкане и разнасяне. По някое време, след значително заякване в областта на ръцете и гърба, се сдобихме с такова чудо. Не мога да кажа, че работи безотказно в тежки ситуации, но ни спести доста приспиване, както и възможност от време на време да се храним заедно без да се редуваме.
 • Музикална въртележка над леглото – нашата музикална играчка е спечелена на търг в Ибей - с потракващи елементи, въртящи се плюшковци, светеща част и класически мелодии. Омагьосваше бебето от ден първи вкъщи. Първоначално се вслушваше в музиката и тракащите звуци, след това започна да я следи и по някое време и да се приспива с нея.
 • Подложка за къпане – или шезлонг за баня. Докато каката се забавляваше от сърце във ваничката си, бебето категорично отказа. С тази ергономична поставка, която се слага на пода в банята или във ваната, обаче ситуацията се промени. Изключително удобна вещ – отпадна неизменното миене на ваничка, пълнене и източване, както и е съвсем лесно сам човек да изкъпе (даже и да изплакне J) шаващо и ритащо зверче.
 • Еластичен слинг – виж т.1. Неизменен помощник в периода на колики, позволяващ почивка на ръцете, както и възможност все пак да се свърши нещо – я да се пусне перялня, я да се сгъне сушилня, даже и някоя бърза вечеря може да се спретне.
 • Книгата на д-р Карп – „Най-щастливото бебе” – отново виж т.1. Всеки, преминал през кошмара на коликите , е чувал за техниките на д-р Карп. В книгата са описани подробно петте правила за успокояване на бебета и дава доста по-добра представа за тях, отколкото безбройните статии в нета. Препоръчвам и филма, в който става съвсем ясно как работят. Често използвам част от тях и в работата ми и действително работи.
 • Активна гимнастика – много добро забавление и за двете ми деца.
 • Разни дребни, без които спокойно може да се мине, но пък са полезна глезотия – например любимата гризалка жирафче Софи, ръкавици за количка (маншон за количка) – полезен за родителите, които са фенове на зимните разходки, аспиратор за нос, който се включва в прахосмукачката (въпреки първоначалния скептицизъм, се оказа, че вакуумът е съвсем нежен, но дооста ефективен).
 
А това са най-безсмислените ни покупки:
 • Кош за мръсни памперси – първо очаквах повече. На рекламата са показани как се вакуумират едни симпатични бомбички, което няма нищо общо с реалността. След първоначалния ентусиазъм мръсните памперси вече заминават в общата кофа за боклук.
 • Бебешка вана със стойка – слагам я тук, само защото подложката е несравнимо удобство.
 • Активна възглавничка – уж стимулира т.нар.  tummy time или времето, което бебето трябва да прекарва по коремче. Нула внимание и интерес от страна на нашето. Една обикновена възглавничка за пътуване, която струва 3-4 пъти по-малко щеше да свърши същата работа.
 • Пелена за повиване – една от техниките на д-р Карп е да се повият ръцете на бебето (swaddle). Оказа се, че има специални пелени и за това. Само че същата работа върши всяка обикновена памучна пелена или одеалце.
 • Термометър за баня – ползван един единствен път с каката. Едва ли има човек, който да не може да прецени водата дали е хладка или прекалено топла с длан или лакът.
 • Капки за колики – след изкупените всички възможни преди 10 години, както и всички възможни, появили се в последствие в наши дни, нищичко не даде желания ефект, докато коликите не преминаха от самосебе си. Може би ефект имаше единствено от Боуен терапията за колики.
 • Ръчна помпа за кърма – след два броя закупени за всяко дете и два броя подарени, определено у нас нямат фенове. Втората беше заменена с електрическа помпа за кърма, която до голяма степен компенсира всички недостатъци на ръчната (досадата, бавното цедене и схващането на пръстите).
 
Има и такива, към които съм със смесени чувства:
 • Вибриращ шезлонг – любим на каката, омразен на бебето. При всички пложения вибриращата му функция е напълно безполезна и излишно оскъпяваща. Един прост шезлонг без екстри би свършил същата работа.
 • Възглавница за кърмене – изключително полезна, но не и за кърмене. На нас ни влезе в употреба най-вече бебето да спи в нея и да го слагаме полулегнало като поотрасна. Но за кърмене – всяка възглавница върши същата, че и по-добра работа, ако изобщо се налага използването на възглавница.
 • Шъшър – това е уред за издаване на шъшкащ успокояващ звук за бебета (още една от техниките на д-р Карп) или машина за шум. Изключително полезен ми е в работата за успокояване на бебета, които го чуват за първи път. И моето бебе се успокои първия път, когато го чу. Даже и втория. И край. След това десетките налични приложения и клипчета в ютюб вършеха по-добра работа.
 
А вие от кои покупки сте доволни? Без кое не можете и за кое съжалявате? Какво мислите за разните – уред за приготвяне на пюрета, уред за приготвяне на адаптирано мляко, портативен стол за хранене (буустър)?


Благодаря ви,

"Sweet Baby Moments"
фотограф: Атанас Димитров
info@sweetbabymoments.com
+359 887602001

Професионално фотографско студио за новородени, бебета и бременни.